Boligforeningen AAB har sammen med Københavns Kommune indgået en aftale om fleksibel udlejning. AAftalen er gældende for 2019-2023.
Du kan tilmelde dig fleksibel udlejning, når du skriver dig op på ventelisten, og derved have bedre muligheder for at få tildelt en bolig, hvis du hører ind under én eller flere af disse kategorier:
- Personer med fast tilknytning til arbejdsmarkedet
- Uddannelsessøgende
- Seniorer som afgiver en større bolig i København Kommune
- Skilsmisseramte.
Betingelsen skal være opfyldt, når du overtager boligen. Vi vil altid bede om relevant dokumentation, hvis du får en bolig tildelt efter fleksibelt kriterium.
Særlige betingelser for afdeling 33, 49, 50, og 80 – se nedenfor.
1. Personer med fast tilknytning til arbejdsmarkedet
For at opnå dette fortrin kræves det, at mindst ét medlem af husstanden har fast, varigt arbejde mindst 25 timer om ugen. Elevstillinger og lærlingeuddannelser er ikke betegnet som fast arbejde, men som uddannelse. Beskæftigelseskravet er ikke opfyldt ved en midlertidig ansættelse med løntilskud. Selvstændigt erhvervsdrivende og konsulenter skal fremlægge dokumentation for CVR-registrering samt omsætning i seneste regnskabsår.
2. Unge uddannelsessøgende
For at opnå dette fortrin kræves det, at du er under uddannelse på overtagelsestidspunktet. Uddannelsen skal være et SU-berettiget sammenhængende heltidsundervisningstilbud af minimum et års varighed. Dette er også gældende for kompetencegivende uddannelser, faglige uddannelser og elevstillinger. Det skal være personen, der søger boligen, der personligt opfylder kravene til dette kriterium.
Se om uddannelsen er SU-berettiget her.
3. Seniorer med ønske om en ældrevenlig bolig
For at opnå dette fortrin kræves, at du eller en i husstanden er fyldt 62 år. Det er desuden et krav, at du ved flytningen i ny bolig samtidig afgiver en bolig i København Kommune, der er større i kvadratmeter end den bolig, du søger i AAB.
Målgruppen er par og enlige, der er fyldt 62 år og som ønsker at flytte til en mindre bolig. Målet med fleksibel udlejning til denne gruppe er at give kommunens ældre borgere mulighed for at blive i byen, når deres boligbehov ændrer sig – f.eks. når børnene flytter hjemmefra.
4. Skilsmisseramte
For at opnå dette fortrin kræves, at du har ansøgt indenfor det seneste år efter skilsmisse/separation/samlivsophør. Det er desuden et krav, at du før bruddet har haft bopæl i Københavns Kommune. Målgruppen er personer i Københavns Kommune, der i forbindelse med separation, skilsmisse eller brudt parforhold har behov for hurtigt at få en ny bolig, kan gives fortrinsret til en bolig, i indtil et år efter skilsmisse/separation/samlivsophør.
Ved brudt parforhold gælder desuden at man skal have haft fælles bopæl i mindst to år (Samme folkeregisteradresse i mindst to år).
Særligt for afdeling 33, 49, 50, og 80
I disse afdelinger skal du og din husstand fremover opfylde krav vedrørende beskæftigelse, uddannelse, uddannelsesniveau, indkomstniveau og kriminalitet for at få tildelt en bolig.
Kravene skal ikke opfyldes, hvis du flytter internt i samme afdeling. Kravene om beskæftigelse/uddannelse, uddannelsesniveau og indkomstniveau skal ikke opfyldes, hvis du er fyldt 65 år.
Kravene er indført, fordi afdelingerne er beliggende i boligområder, der er i risiko for at blive optaget på listen over udsatte boligområder, også kaldet "ghetto-listen". Kravene gælder foreløbigt til juli 2023.
Krav & dokumentation
Hvis du siger ja til et boligtilbud og får tilbudt boligen, har du fem hverdage til at sende os følgende dokumentation:
- Husejerattest, som dokumenterer, hvem der bor i din nuværende husstand. Du skal møde personligt op hos Borgerservice for at få attesten og medbringe din lejekontrakt. En husejerattest koster i 2020 kr. 75.
- Bopælsattest for dig og din samlever/ægtefælle, hvis han/hun flytter med, og I har boet sammen i mindst to år. Køb en bopælsattest med historik på borger.dk.
- Kopi af pas og sundhedskort for alle i husstanden.
- Oplysning om, hvilken tilknytning husstandens medlemmer har til hinanden.
Herudover skal du også inden fem dage dokumentere følgende:
- I afdeling 33, Bispevænget, skal du dokumentere: a) beskæftigelse/uddannelse, c) indkomstniveau, d) straffeattest
- I afdeling 49, Stærevej, skal du dokumentere: a) beskæftigelse/uddannelse, b) uddannelsesniveau c) indkomstniveau, d) straffeattest
- I afdeling 50, Sjælør Boulevard, skal du dokumentere: b) uddannelsesniveau, d) straffeattest
- I afdeling 80, Gadelandet, skal du dokumentere: b) uddannelsesniveau, c) indkomstniveau, d) straffeattest.
(A) Beskæftigelse & uddannelse
Du skal dokumentere, at alle i din husstand i alderen 18-64 år har fast arbejde mindst 25 timer om ugen eller er i gang med en uddannelse. Uddannelsen skal være SU-berettiget eller være omfattet af en lærlingekontrakt eller en uddannelsesaftale. Arbejdet kan også være et fast job med offentligt løntilskud f.eks. fleksjob på 25 timer.
Efterlønsmodtagere opfylder også kriterierne.
Arbejde dokumenteres med:
- ansættelseskontrakt for mindst 25 timers arbejde og seneste tre måneders lønsedler
- kommunens bevilling af fleksjob (kun ved fleksjob)
- CVR-registrering samt omsætning i seneste regnskabsår for selvstændigt erhvervsdrivende og konsulenter.
Uddannelse dokumenteres med:
- dateret erklæring fra uddannelsesinstitution om indskrivning (studiekort er ikke tilstrækkelig dokumentation)
- kopi af uddannelsesaftale eller lærlingekontrakt.
Hvis du ikke er begyndt på uddannelsen, f.eks. på grund af ferie, skal du dokumentere, at uddannelsen begynder senest den dato, du overtager boligen.
(B) Uddannelsesniveau
Du skal dokumentere, at alle i din husstand i aldersgruppen 30-59 år har en uddannelse over grundskoleniveau, der er taget eller godkendt i Danmark. Uddannelsen skal være færdiggjort senest 30. september i forudgående kalenderår.
Uddannelsesniveau dokumenteres ved:
- eksamensbevis
- dokumentation for, at uddannelsen er godkendt i Danmark, hvis uddannelsen er taget i et andet land. (Dokumentationen vil normalt være en niveauvurdering fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Den skal du selv ansøge om at få).
(C) Indkomstniveau
Du skal også dokumentere, at alle mellem 15 og 64 år i din husstand, som ikke er under uddannelse, har en bruttoindkomst (før skat) på gennemsnitligt kr. 19.556 pr. måned. Det gælder både for i år og sidste år.
Bruttoindkomst dokumenteres af ansatte ved:
- årsopgørelse for sidste år, eller lønsedler fra sidste år, hvis der ikke er en årsopgørelse
- ansættelseskontrakt og sidste måneds lønseddel.
Bruttoindkomst dokumenteres af selvstændige ved:
- årsopgørelse fra virksomheden for sidste år
- CVR-registrering.
(D) Straffeattest
Ingen af de kommende beboere over 15 år er indenfor indeværende og de forudgående to kalenderår dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.
Krav til dokumentation: Straffeattest fremlægges for kommende beboere, som er fyldt 15 år. Straffeattest kan indhentes på www.politi.dk.