AAB viser en anden side af Nørrebro

Der var sensommer i luften på Den Røde Plads på ydre Nørrebro, da engagerede beboere og ansatte fra afdeling 58 inviterede til release-fest for JEG ER NØRREBRO lørdag d. 14. september 2013.

Kulturborgmester Pia Allerslev og AAB’s direktør, Christian Høgsbro var mødt op for at sende audiowalk'en op i ”skyen”. JEG ER NØRREBRO er nemlig en app - et stykke interaktiv nørrebro-kunst skabt af de unge beboere. Med app’en på din smartphone kan du høre autentiske historier fra Nørrebro, mens du bevæger dig gennem det kvarter, de kommer fra.

Kultur, der bygger broer

AAB’s afdeling 58 har i en årrække været præget af utryghed. I dag er situationen ved at ændre sig. Det er JEG ER NØRREBRO et billede på. Afdelingen åbner sig overfor det kvarter og den by, den er en del af.

”Det er utroligt dejligt at se, at det boligområde, som for bare få år siden bar præg af sociale problemer, har forandret sig i den grad. Der er sket et stort turn-around”, sagde AAB's direktør Christian Høgsbro, før han klippede det røde bånd over.

Laila Hammouti, formand i AAB afdeling 58, bekræftede den gode forandring: ”Vi var rigtig trætte af hærværk i vores gård. Nu har vi indtaget og overtaget vores gård. Vi har fået fælles regler og en fælles dagsorden”.

Og projekter som JEG ER NØRREBRO er ikke bare et spejl på en god udvikling – de er også med til at skabe den. Kulturborgmesteren gav JEG ER NØRREBRO rosende ord med på vejen om, hvad der er så godt ved projekter som dette: ”Det er nemmere at få noget ud af hinanden, når man kender hinanden. Og det er det, der er så fedt ved kultur – den bringer os tættere på hinanden. Kultur er den bedste ice-breaker.”

Vi kender hinanden bedre nu

Det var en stor dag for de piger og drenge, der har været med til at gøre app’en til virkelighed. App'en er lavet på tværs af aktiviteter under Projekt Brobygning – den boligsociale helhedsplan i afdeling 58. Det er piger fra bebyggelsen, der har indtalt lydsporet i projektet Unikke Stemmer, hvor de også synger om at vokse op på Nørrebro. Drengene fra afdelingen i projektet Point and Shoot har taget de billeder, der ledsager historierne.

Vallzim på 20 år er én af projektets fotografer. Han har fulgt udviklingen i sin afdeling tæt: ”Vores gård har ændret sig meget. Græsset er grønt.” Han griner og fortsætter: ”Aj, det var det nu også før. Men før var der mere utrygt. Og ting blev ødelagt. Folk, der kom i gården var delt op i grupper. Vi kender hinanden bedre nu. Det gør det tryggere at være der.”

”Vi havde ikke så mange andre ting, man kunne lave i vores gård,” fortæller Mary Kate på 14. ”Det med at synge og skrive sine egne sange har været rigtig fedt. Og det har gjort, at vi har lært hinanden at kende,” fortæller Nawaal på 13. De to har sammen med en gruppe piger fra deres gård siden skrevet sange og tekster og indspillet dem sammen med musikeren Aisha.

Og pigerne var tilsyneladende slet ikke var generte ved tanken om at optræde eller høre sig selv på en cd: ”Vi synger jo rigtig meget hver dag - f.eks. når vi synger med på Justin Bieber”, siger de og griner. ”Jo, I var totalt nervøse! Men når I så var på scenen, var I slet ikke til at få ned igen,” siger Aisha, som fortæller om at se mod og styrke vokse frem i pigerne, når de sang, foldede sig ud og skabte noget sammen.

Unikke Stemmer har været et tidsbegrænset projekt i afdelingen, men for hverken pigerne eller Aisha betyder det, at det er slut med at synge sammen. ”Vi har mange planer for, hvordan vi kan blive ved med at synge,” siger pigerne.

Hvordan fungerer en audiowalk?

JEG ER NØRREBRO er en gratis app til smartphone. Alle 28 historier er tilgængelige både på og uden for Nørrebro fra den 14. september 2013. Find og download app’en i din app-butik, tag dine hovedtelefoner på og begiv dig ud på Nørrebro.

App’en kan også bruges, selvom du er langt fra Nørrebro. Har du ikke en smartphone, kan du lytte til historierne på www.jegernoerrebro.dk.

Mere om JEG ER NØRREBRO:

Hør en historie fra JEG ER NØRREBRO

Se videoen om JEG ER NØRREBRO

Hør Unikke Stemmers sang ”Den jeg er”

 

Foto: Gina Zacharias og Betül Bas